- Academia GLOBULARIA este o instituție de educație vizuală ce se adresează promotorilor educaționali (şcoli, universități, familii, persoane publice, companii, investitori). Înainte de a ne interesa ce învață copiii noştri, cum învață copiii noştri, am putea începe orice proiect educațional de la întrebarea: “Ce, cum şi cât îşi poate imagina copilul nostru?”
Academia Română de Imagine şi Imaginar Educațional aduce pe piață jucării, spații noi de învățare, imagine artistică în filmele şi fotografiile proiectelor care investesc în educație vizionară, şi cărți de imaginar care pot ghida orice proiect spre inovație prin consiliere şi creare de concepte noi pentru un imaginar sănătos contemporan. Te rog să te prezinți şi tu publicului cititor!
Am să mă prezint așa: Alexandra Caras este actriță, joacă în producțiile celor de la Reactor de creație și experiment, spațiu de artă independent din Cluj, colaborează cu cei de la Centrul Cultural Clujean de aproape 3 ani în proiectul Artă-n joacă și face cursuri de teatru pentru copii. A plecat din Iași, a terminat studiile în Cluj la Facultatea de Teatru și Televiziune și de atunci își face loc în zona independentă a teatrului clujean. O putem urmări în producțiile celor de la Reactor de creație și experiment, în spectacole ca Micul nostru centenar, Body of Defiance, Noi nu, niciodată, Via Negativa, Glorie, (IN)CORECT. Alexandra are 31 de ani, s-a mutat într-o căsuță la sat, sat în care își dorește să dezvolte diverse activități socio-culturale: workshop-uri, ateliere de creație, tabere de vară pentru copii și altele câte or mai fi. Alexandra lucrează cu copii de șase ani, organizează diverse activități educaționale și recreative, ajutându-i astfel pe cei mici să-și stimuleze gândirea creativă, memoria, imaginaţia, atenţia, spiritul de observaţie. Aceste activități au la bază și dezvoltarea psiho-emoţională (exprimarea emoţiilor, sentimentelor, trăirilor afective) şi psiho-socială (abilităţile de comunicare şi socializare şi relaţionare cu ceilalţi copii).
- Știu că poziția ta, domeniul în care activezi poate educa, în sens larg, oameni și copii. Cum poți aduce schimbare și progres în nișa în care activezi?
Poate teatrul ar trebui introdus ca opțional în școli, poate cursurile independente pe care le facem cu cei care se înscriu reprezintă doar un început din ce ar putea fi. Chiar dacă e privit ca o formă ludică, teatrul are un larg caracter interdisciplinar. El oferă eficiente modalităţi de formare a caracterului şi a personalităţii copilului, fiind factorii cei mai apreciaţi şi mai accesibili sufletului acestuia. Teatrul este un act educaţional care dezvoltă capacitatea de comunicare, memoria şi limbajul, imaginaţia, introspecţia şi empatia. Teatrul creează un prilej de însuşire a valorilor morale, estetice, sociale, oferă modalităţi de învăţare bazate pe joc. Ceea ce am descoperit eu în procesul pe care l-am avut până acum cu elevii, e că reacționează foarte bine la exercițiile de grup și chiar sunt doritori să participe, față de momentele în care lucrează individual. Nu încerc să fac o comparație între ele, e doar o părere la care am ajuns. În cazul acesta mi s-ar părea mișto chiar, dacă îmi permiteți cuvântul, să se creeze contexte în care copiii să interacționeze cât mai mult și cât mai divers între ei. Ce e plăcut în teatru de cele mai multe ori, cel puțin pentru mine ca actriță este contactul permanent cu celălalt partener de scenă, deschiderea față de celălalt, vulnerabilizarea în fața celuilalt, intimitatea creativă care se naște între noi.
Cred că același lucru poate fi valoros și pentru elevi, cred că se poate dezvolta o societate în care am fi mai atenți unul la altul, am empatiza mai des, am fi mai disponibili și mai puternici. Jocurile teatrale dezvoltă spontaneitatea, ajută la autocunoaştere şi la descoperirea celuilalt (acceptare, comunicare, cooperare). Prin teatru, atât elevul cât și profesorul au de câștigat în ceea ce privește comunicarea dintre ei, dezvoltarea unor relații bazate pe încredere care solicită deschidere din partea ambelor părți, cu accent pe dezvoltarea inteligențelor multiple, a gândirii critice, independente, a exersării unor calități ale atenției, de voință și de caracter și nu în ultimul rând conduce la creşterea stimei de sine.
- GLOBULARIA are ca slogan “Accesează al treilea ochi!”, pentru a aduce, pe lângă palierul realității, al dezvoltării personale şi inputul valoric, intuitiv, foarte important în viața antreprenorială din educație. Care a fost experiența personală și spirituală, autentică și unică, ce a generat noutate în viața ta profesională? Când ai accesat “al treilea ochi” în eduprenoriat?
Nu știu dacă am avut până în prezent o experiență anume care să mă facă să accesez acest ” al treilea ochi”. Tot ce am descoperit a fost de la o experiență la alta, de la o grupă de copii la alta. Când am început să fac cursuri de teatru pentru copii aveam în mare parte informații teoretice despre cum aș putea să susțin genul ăsta de activitate, a fost nevoie de multe ore petrecute cu ei la clasă ca să pot aprofunda și cunoaște dinamica unei mai bune organizări. Unul din lucrurile pe care le-am realizat a fost că nu îmi pot creea niciodată așteptări înainte, că nu e necesar să bifez tot ce mi-am propus, că ora se poate duce în orice direcție mai ales în contextul în care asta se promovează: libertate de exprimare totală. Obişnuit să-şi inţieze și să-și gestioneze singur propriul proces de învățare, elevul devine astfel propriul său stăpân, are propriul laborator de creaţie – bazat nu pe stări, şabloane şi indicaţii, ci pe procese mentale reale.
- Care sunt conceptele solide, valorile pe care le promovezi și cum transmiți vizual celor din preajma ta un imaginar sănătos de bune practici?
Sunt o persoană empatică, mă emoționez și când nu e cazul uneori, dar am calitatea de a mă pune în locul celuilalt. Nu tot timpul! Am momentele mele de egoism. Am fost îndrumată încă din facultate să fiu atentă la oameni, să-i studiez, să-mi imaginez universul lor interior. Țin minte că eram în anul I când după ore mergeam pe stradă și pentru fiecare persoană care intra în câmpul meu vizual făceam câte o poveste, încercând în același timp să mă apropii cât pot de tare de un adevăr. Exercițiul ăsta l-am repetat mereu de atunci, aproape involuntar. În ultima vreme parcă din ce în ce mai rar… poate că acum mă grăbesc mai mult decât o făceam înainte și nu mai sunt la fel de atentă.
Sunt o persoană sociabilă, care are mare nevoie de oameni, de dialog, de validare și toate astea m-au făcut să mă deschid mai ușor în fața celorlalți.
- Pe principiul că tot ceea ce ne imaginăm influențează realitatea, ce proiectează constant imaginația ta, proiectele tale, asupra viitorului și cum “se vede” în tot ce faci?
Contează mult contextul în care sunt. În momentul în care mă aflu într-o perioadă productive, cu proiecte în desfășurare, am parte de motivație și încredere. Devin prezentă, creativă și încrezătoare. Cred că cea mai dificilă încercare de până acum a fost anul 2020, an în care nu am avut unde să mă desfășor, să contribui sau să construiesc. Din păcate nu pot dezvolta un răspuns la această întrebare, pentru că mă aflu într-un punct în care urmează să mă repun în mișcare.
CREDIT foto: Cristina Rădulescu, Florina Russu, Andra Salaoru
Articol de:
Florina Russu-Preşedintele Academiei Române de Imagine şi Imaginar Educațional
0742028118
NOTĂ:
Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului ca resursă a imaginii care dezvoltă realități, a imaginației noastre creative în educație și în business educativ. Spre deosebire de gândirea strategică și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, dacă este exersat!
Sunt Florina Russu, profesor, consultant educațional, scriitor, Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar educațional, o instituție care oferă text și imagine în timp ce promovează efectele imaginarului și a imaginii în domeniul educativ. Educativ însemnând, la modul larg, nu doar școli, familii, comunități, ci toți promotorii educaționali.
Uite alte câteva exemple din SERIA DE INTERVIURI: http://www.florinarussu.ro/cristina-muresan-toth-c-arte-cu-insemnatate/
http://www.florinarussu.ro/carmen-cojan-ghiduselul-globularia/
http://www.florinarussu.ro/nadia-georgescu-psiholog-globularia/
Dacă vrei să mă cunoști mai bine, și ai timp să citești despre ACADEMIA GLOBULARIA mai multe, mă găsești aici:
INTERVIURI-PRESA SCRISĂ/ FLORINA RUSSU
https://elitaromaniei.ro/florina-russu-liant-si-promotor-al-exemplelor-de-buna-practica-in-scoli/
https://dealedianei.ro/2020/11/07/florina-russu-profesor-de-imaginar/
https://femeiaindependenta.ro/interviu-cu-sens-florina-russu-profesor-antreprenor/
https://www.claudiagrozalazar.ro/un-dialog-pentru-minte-si-suflet-cu-florina-russu/
https://therightjob.ro/florina-russu-fotograf-educational-de-la-pasiune-la-profesionalism/
https://happymoms.ro/conferinta-motivationala-mama-cluj/
https://happymoms.ro/despre-noi/echipa-cluj/
EMISIUNI:
BIZI LIVE TV
https://www.youtube.com/watch?v=ZjaIaoGowKE
TVR CLUJ/REGIUNEA ÎN OBIECTIV
https://www.youtube.com/watch?v=Ydn4VKdG3MY
CLUJ AM/DIVERCITY CU PATRICIA
https://www.youtube.com/watch?v=aj_2P6vtcVQ&t=1528s