Miercuri voi absolvi, sper eu, cu 10 pe linie, normal hihihi, cursul de FORMARE C.R.E.D, pentru cadre didactice-Limba Engleză, un curs absolut transformator pentru cariera mea didactică. Mulțumesc tuturor colegelor. Excelent!
Imagini: www.florinarussu.ro
Proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED” s-a născut dintr-o nevoie/necesitate.
Nevoia/necesitatea de a avea la catedră, un profesor care își asumă noi roluri. Dar și nevoia/necesitatea ca acesta să cunoască în profunzime valențele noului Curriculum național, să le poată folosi la adevărata valoare și să extragă din acestea plusvaloarea care va face din el nu un simplu profesor, ci și un dascăl adevărat.
Acestei nevoi/necesități i se subsumează mai multe tipuri de acțiuni/activități complexe, necesare la rândul lor.
De la elaborarea de documente relevante pentru politica educaţională şi pentru construcţia curriculară, până la crearea de ghiduri metodologice pentru diversele discipline și de Resurse Educaționale Deschise (RED) pentru sprijinirea aplicării la clasă a noilor programe școlare.
De la realizarea unei analize a nevoilor de formare a profesorilor din învățământul primar și gimnazial, în vederea aplicării optime a noului Curriculum național, până la dezvoltarea și pilotarea unor strategii de adaptare curriculară la nevoile elevilor din grupuri vulnerabile, trecând prin realizarea de cercetări tematice care să sprijine procesul de implementare a curriculumului bazat pe competențe-cheie, cu focalizare pe elevii din categorii dezavantajate.
De la constituirea unei oferte naționale de programe școlare pentru opționale integrate, inclusiv pentru Programul „A doua șansă” (ADS), și promovarea acesteia, până la formarea propriu-zisă a cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial, în vederea integrării noului curriculum de gimnaziu și facilitării tranziției elevilor de la nivelul primar la cel gimnazial, asigurându-se astfel accesul la învățământ primar și gimnazial de calitate pentru toți elevii.
Concret, proiectul își propune:
Abilitarea curriculară/formarea a 55.000 cadre didactice din învățământul primar și gimnazial pentru o abordare metodologică centrată pe competențe cheie, în acord cu noul curriculum și adaptarea activităților de învățare la nevoile specifice ale fiecărui elev, inclusiv ale celor aflați în risc de abandon școlar;
Facilitarea predării-învățării centrate pe elev, mai exact, facilitarea învățării astfel încât să permită și să sprijine fiecare elev să progreseze în învățare, indiferent de posibilele dificultăți întâmpinate în învățare, indiferent de etnie, dizabilitate etc.;
Proiectarea și derularea predării-învățării centrate pe formarea de competențe în contextul noului cadru de referință al Curriculumului national dezvoltat prin proiect;
Abordarea integrată (în sensul realizării conexiunilor cu viața reală);
Asumarea de către profesori a unor roluri noi, facilitarea învățării în contexte nonformale și informale de educație.
Folosirea metodelor alternative de evaluare formativă;
Respectarea diversității;
Valorificarea orelor aflate la dispoziția profesorului (25%) în avantajul progresului fiecărui elev;
Proiectarea CDS valorificând nevoile, resursele și contextul cultural, social, economic local;
Revizuirea documentelor curriculare care vizează Programul „A doua șansă”.
Înscrie-te în acest PROGRAM și poti aplica și tu pentru a obține Premiul cel mare! Și Academiei să îi țineți pumnii! Proiectul de Educație vizuală va fi aici în câteva zile!
https://www.creatorideeducatie.ro/
Ce se premiază?
Originalitatea și creativitatea, rezultatele cuantificabile observate la nivelul elevilor, elementele de inovare didactică, promovarea unor demersuri educaționale sustenabile și adaptarea la nevoile cât mai multor categorii de elevi aflați în dificultate. Dintre cele 50 de premii acordate, la nivel primar și gimnazial, în funcție de numărul și categoria de proiecte validate, maximum 20 de premii se vor acorda celor mai bune proiecte realizate, offline și online, în condiții speciale de urgență, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, dintre care maximum 5 premii pentru unitățile de învațământ din zone dezavantajate.
Poate fi chiar școala ta! Succes!
Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului ca resursă a imaginii care dezvoltă realități, a imaginației noastre creative în familie. Spre deosebire de gândirea strategică și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, dacă este exersat!
Sunt Florina Russu, profesor, consultant educațional, scriitor, președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, http://www.florinarussu.ro/academia-romana-de-imagine-si-imaginar-educational/, o instituție care oferă text și imagine în timp ce promovează efectele imaginarului și a imaginii în domeniul educativ. Educativ însemnând, la modul larg, nu doar școli, familii, comunități, proiecte, ci toți promotorii educaționali. http://www.florinarussu.ro/visual-educational-nourishment/