Ioana Cătălina Pavel-Fondator Școala Mamelor TREZITE. Școala MAMA GLOBULARIA 

  1. Pentru profesioniștii care iau contact frecvent cu Academia Română de Imagine și Imaginar Educațional, te rog să ne spui povestea ta și a afacerii tale.                                                                                                                            www.ioanapavel.ro 

coverr33 pavel 3

Am fost un copil curios, iubitor de oameni dar introvert în același timp. Mi-a plăcut și am simțit nevoia să scriu, ca o nevoie atât psihologică cât și spirituală. Am început să țin un jurnal- habar nu aveam la 12 ani că eu făceam expressive writing atunci- în care scriam ce mi se întâmpla peste zi și ce simțeam, ce așteptam, ce gândeam. Nu întâmplător, primul meu job, la 14 ani, a fost redactor-colaborator la un ziar din Bacău. Da, sunt născută în Bacău, sunt moldoveancă 🙂

GLOBULARIA-Autocolant

Mai târziu, a început o altă direcție în viața mea. Începusem să ies din zona de introversie, mă duceam la concursuri de frumusețe (azi nu am o părere așa bun despre ele), dar și la olimpiade de limba română cât și la concursuri extrașcolare de poezie și proză. Pot spune că am avut o adolescență chiar frumoasă și PLINĂ. Venirea în capitală s-a lăsat cu o mică traumă, căci m-am văzut singură și cu puține resurse de a mă descurca. Dacă aș fi avut atunci de un pic mai multă încredere în resursele mele și mai mult curaj să apuc taurul de coarne cum se zice. Dar cum toate drumurile duc la Roma, așa și toate drumurile omului, oricât ar fi de alambicate, până la urmă, ajunge să se simtă cumva constrâns să apuce pe drumul vocației lui.

Așa că, după câțiva ani în care am  absolvit Facultatea de Litere, am scris pe la diverse publicații online (de acum începuse să fie tare online-ul și la noi în România), am fost profă de engleză la un lice de stat 1 semestru doar și încă vreun an jumătate la un centru de limbi străine, și alte „job-ulețe din timpul facultății”, am ajuns să lucrez, inițial ca voluntar, apoi cu plată la o Fundație din Bacău, pe postul de consilier adicție. Am învățat multe în perioada aceea despre depedențe, am fost pe la diverse alte centre de recuperare din Iași și Cluj și începusem să mă văd un consilier, chiar psiholog. Ulterior, revenită în București, m-am măritat, am făcut 2 copii, și am absolvit și facultatea de psihologie, la zi și multe alte cursuri de formare în inteligență emoțională, comunicare non-violentă, am participat la workshopuri și am făcut diverse practici în spitale cu oamenii diagnosticați cu diverse afecțiuni. În 2019,  am creat Școala Mamelor Care Trăiesc Intenționat, pe care l-am schimbat în Școala Mamelor Trezite, ulterior, pentru că voiam ceva mai scurt.

pavel 5

  1. Știu că businessul tău poate educa, în sens larg, oameni și copii. Cum poți aduce schimbare și progres în nișa în care activezi?

Exact acesta este și motivul pentru care am creat acest concept. Pentru a ajunge la mai multe mame care își doreau același lucru ca și mine: un soi de laborator psihologic public, în care să lucrăm la noi- la mintea și sufletul nostru,  Să ne informăm mai întâi, apoi să ne introspectăm și apoi să discutăm între noi. Aceasta este concepția mea despre parenting: Mai întâi se educă mama, apoi mama crește copiii. Nu poate exista iubire pentru copii fără iubire de sine. Este o amăgire și chiar o psihoză să crezi asta.

 În acest sens, am creat pagina, un cont pe Youtube- în care am publicat câteva video-uri (vă invit să vedeți măcar 1) în care am abordat diverse fenomene, aspecte psihologice și le-am descris, folosind și exemple personale. Ulterior, am creat și un grup de WhatsApp, și un grup de FB. Din păcate, până la pandemie, am fost eu mai activă, după pandemie, a trebuit să stau cu copiii acasă, fără pic de ajutor, am trecut și printr-un divorț și am simțit cum afacerea s-a dus în jos, mi-au plecat câteva mămici care au zis că nu rezonează. Nici azi nu am încă nicio mămică cu care lucrez. Au participat și au citit doar materialele gratuite pe care le-am oferit și serviciul de MOM mail care este un serviciu pe care l-am gândit pentru mamele mai timide care se exprimă mai bine și mai coerent în scris.

pavel 2

Schimbare și progres simt că aduc de când mă simt o PREZENȚĂ ÎN ONLINE.  Adică mai exact de acum 2 anișori. Prin tot ce scriu, prin tot ce filmez și public, prin experiențele profesionale pe care le fac publice simt că lucrez la a motiva și inspira oamenii să iasă din ignoranță. Eu chiar cred că omul se poate „salva” prin educație. Cred că un om bun este, de fapt, un om educat, iar un om rău este doar un om ignorant. Un om ignorant este un om care nu a avut grijă să fie grădinarul propriului suflet și propriei minți. Eu sunt recunoscătoare anilor de cenaclu din adolescență când efectiv am trăit acolo sub puterea vorbelor lui Goethe: „Să nu treacă o zi fără să faci, să spui sau să vezi ceva frumos”- acest citat stătea mare pe perete cum intrai în sala de clasă a cenaclului CRISALIDE- citat care îmi voi aduce aminte cu mare drag până voi muri. Aceia au fost niște ani de formare esențiali în viața mea. Eu am ales să merg la acel cenaclu, fără niciun sfat și fără nicio constrângere, și aveam 14 ani. Așa că pot învăța din asta că am știut de mică ce este bine pentru mine. Chiar dacă, de-a lungul vieții, nu am ascultat mereu de vocea mea interioară și am mai rătăcit.

Între timp, am creat o altă pagină, Ioana Pavel- Psychologyst & Love Coach pentru a avea ceva oficial care să mă definească ca psiholog- meseria mea mult iubită.

 

  1. Care a fost experiența personală și spirituală, autentică și unică, ce a generat noutate în viața ta profesională? Când ai accesat “al treilea ochi” în business?

pavel

            Păi cred că al treilea ochi mi s-a deschis când eram consilier de adicție și lucram cu tineri codepedenți. Atunci mi-am dat seama că, după scris, cenaclu, engleză, asta aș vrea să fac: să lucrez cu oameni și să le vorbesc pe diverse teme de psihologie dar și să îi ascult și să creez un spațiu unde omul se poate vindeca. Atunci eu nu am conștientizat asta … A trebuit să treacă 8 ani de schimbări pe plan personal dar și social (oline-ul vine cu tot mai multă noutate de la zi la zi, de la an la an) ca să pun în practică ce doream. Iar momentul în care am căutat altceva a venit după o nemulțumire în viața personală și profesională. Făcusem cam de toate pănă atunci, la 26 de ani- scris, dans, lucrasem și într-o librărie, un pic de tv, reclame tv, și simțeam că nu mă mulțumea nimic realmente, că nu e nimic din toate astea ce aș putea face până la sfârșitul vieții mele cu bucurie. Ulterior, am învățat că este NORMALĂ și FIREASCĂ această nemulțumire și chiar benefică pentru a crește și a cuceri mereu noi terenuri, fie că este vorba de cunoaștere, explorare profesională sau împlinire sufletească și spirituală. Eu sunt și un om credincios- cred în Esența Divină din orice om și consider că am fost mânată și protejată mereu de EA chiar și când nu conștientizam. Deci propria căutare și dorință de mai mult, de a fi în vocație mi-a deschis „al treilea ochi”.

 

  1. Care sunt conceptele solide și imaginarul sănătos de bune practici educative pe care le promovezi?

cover scoala mamelor trezite

Așa cum am zis și mai sus, psihoeducația ocupă un loc important în dosarul de bune practici. Consider că orice om ar trebui să își ia timp să se informeze din surse de calitate. Să înțeleagă niște fenomene ce țin de ființa umană și apoi să se înțeleagă pe sine: de ce ridică tonul, de ce nu poate avea o relație de lungă durată, de ce nu se înțelege cu soțul sau soția, de ce copiii se poartă într-un anumit fel. Omul sănătos mental este deschis către a afla adevărul. Din păcate, cel care stă mai puțin bine la acest capitol, preferă întunericul ignoranței și confortul propriei bule și îngustimii propriei lumi. O altă practică pe care o promovez de la început în Școala Mamelor Care Trăiesc Intenționat este introspecția. O recomand să se facă în singurătate sau însoțit de un specialist (eu mă pun la îndemâna oamenilor prin consilierea psihologică pe care o pot face).

Conceptele solide pe care stă Școala Mamelor Care Trăiesc intenționat sunt cuprinse și în denumire, foarte transparentă de altfel: trăirea intenționată. Am plecat de la ideea că nu merge să trăiești „din inerție” pentru că te duci acolo unde se duc și cei care zic de „valurile vieții”. Desigur, sunt mereu factori exteriori care îți influențează viața, însă tu poți avea un mare aport prin alegerile tale conștiente pe care le poți face cu voința ta liberă. Poți alege INTENȚIONAT ce mănânci dimineața la micul-dejun, poți alege INTENȚIONAT dacă să taci sau să răspunzi cuiva care te-a iritat (și apoi să vezi tu cum lucrezi cu ce s-a activat în tine), poți alege INTENȚIONAT în fiecare dimineață cum să trăiești în acea zi. Poți chiar spune o „mantră”: „Azi aleg să îmi permit să fiu eu însămi” și multe altele. Un concept solid ce stă la baza întemeierii școlii este și libertatea  cu care am fost înzestrați ca ființe umane. Eu multă vreme am resimțit libertatea ca pe o povară, și trecând printr-o căsătorie cu un om foarte disciplinat, am fost influențată, treptat, să îmi iubesc libertatea și să văd că prin disciplină intenționată dar și blândețe de sine pot face acele lucruri pe care mi le doresc în ritmul meu. Am înțeles că doar sondând serios în tine, poți apuca o cale pe care să mergi constant, fără să mai rătăcești. Și mai cred că suntem și conduși, subtil și paradoxal de Divinitate, către ce avem noi chemarea să facem în viața asta. Aceste concepte stau la baza întemeierii Școlii Mamelor care Trăiesc Intenționat.

  1. Pe principiul că tot ceea ce ne imaginăm înfluențează realitatea, ce proiectează constant imaginația ta asupra viitorului și cum crezi tu că “se vede” în exterior tot ce ești și ce faci prin produsele care ajung în casele și inimile oamenilor?

pavel 4

 Mă văd în viitor un psihoterapeut de succes, un trainer de încredere pentru mame, un consilier bun pentru preoți și pentru toți cei care s-au simțit mai degrabă manipulați de RELIGII, și prin toate astea: o ambasadoare a iubirii. Deja se întâmplă- deja primesc multe mesaje atât în privat cât și în comentarii de felicitări pentru munca mea. Se pare că inspir oamenii și cred că se înțeleg și se simt credințele și conceptele, „dedesubtul” postărilor și produselor mele. Cred că am nevoie să creez mai multe produse, deocamdată am avut un minus la timp și la bani, așa cum v-am mai spus. Vestea bună este că site-ul meu s-a lansat! E aici: https://ioanapavel.ro/ 

Mi s-a mai spus că se vede că chiar vreau să ajut omul și că mă implic, mi s-a spus de diverși oameni, în diverse contexte. Și recunosc asta la mine. Nu mi-aș permite să consiliez pe cineva așa la întâmplare. Dacă nu știu problematica cu care se confruntă prea bine, o iau la răsfoit, mă gândesc un pic înainte la relație și îl proiectez în viitor pe client ca pe un om liber, fericit, care își trăiește viața intenționat. Așa mă uit la oricine mă caută să îi fiu consilier.

64651824_472894080111580_5155685657015746560_n

  1. Cine este mama care trăiește intenționat? Cum e mama care trăiește intenționat?

Este mama care se supraveghează pe sine, este mama care nu mai reacționează, ci acționează din conținuturile pe care le-a format în sine. Este atentă și are răbdare cu fiecare stimul intern sau extern, este creativă și a scăpat de robia atașamentului și a automatismului- dar nu definitiv,fiind conștientă de pericolul, de provocarea care o paște de fiecare dată, la fiecare mișcare, de a „se culca” la loc, de a se grăbi, de a face mai multe lucruri în același timp… Este mama care nu este nici pe departe perfectă, pentru că șie că dacă și-ar dori acest lucru, nu ar reuși. Dar este conștientă că mereu mai are de îmbunătățit.

Cred că cele mai importante dificultăți în parenting-ul de azi este pentru că mama nu se simte femeie etc. om adevărat, întreg cu un model interior al lumii coerent de la care să nu se abată. Acesta este scopul meu cu această comunitate: să ajut cât mai multe mame să devină conștiente și să își propună lucruri pe care să le urmeze, în mod intenționat. Combustibilul principal al mămicii care trăiește conștient este iubirea de sine și încrederea în sine.

Cred că totul începe cu relația cu tine. Și aceasta va fi esența. TU în centru, TU cu tine, TU cu cei din jur. TU nu poți fi total altul cu copilul tău. Mai devreme sau mai târziu vei arăta cine ești. Tu nu poți să fii un om rău, ostil cu alții și bun de nu mai poți cu copilul tău. Nu credem în astfel de iluzii. Prin această comunitate, vom scăpa și de iluzia de a crede că suntem buni PENTRU ai noștri copii… Adevărul e că suntem buni pentru NOI: noi ne transformăm, iar ei doar ne ajută !

Și, dacă ai noștri adulți nu au știut să să ne predea aceste adevăruri, atunci TREBUIE (e un „trebuie” bun) să învățăm noi, mai ales dacă avem copii.”

                         I(2)

CONTACT: https://ioanapavel.ro/ 

ioanacatalinapavel10@gmail.com

https://www.facebook.com/eumamaioana

https://www.facebook.com/Ioana-Pavel-Psychologist-Love-Coach-100144195049597

GLOBULARIA 2

  • Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului ca resursă a imaginii care dezvoltă realități, a imaginației noastre creative în educație și în business educativ. Spre deosebire de gândirea strategică și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, dacă este exersat!
  • Sunt Florina Russu, profesor, consultant educațional, scriitor, Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar educațional, o instituție care oferă text și imagine în timp ce promovează efectele imaginarului și a imaginii în domeniul educativ. Educativ însemnând, la modul larg, nu doar școli, familii, comunități, ci toți promotorii educaționali

Uite alte câteva exemple din SERIA DE INTERVIURI: http://www.florinarussu.ro/cristina-muresan-toth-c-arte-cu-insemnatate/

http://www.florinarussu.ro/carmen-cojan-ghiduselul-globularia/

http://www.florinarussu.ro/nadia-georgescu-psiholog-globularia/

 

 Dacă vrei să mă cunoști mai bine, și ai timp să citești despre ACADEMIA GLOBULARIA mai multe, mă găsești aici:

Siglaglobularia

INTERVIURI-PRESA SCRISĂ/ FLORINA RUSSU

69735310_2396209833976111_132199260874604544_o

https://thewoman.ro/florina-russu-despre-fotografie-o-modalitate-extraordinar-de-rapida-si-expresiva-de-comunicare-empatica/

 

https://thewoman.ro/dezvolta-al-treilea-ochi-antreprenoriat-spiritual-cu-florina-russu-academia-globularia-eu/

 

https://www.antreprenoare.ro/interviuri/florina-russu-presedintele-academiei-romane-de-imagine-si-imaginar-educational/

 

https://femeiaindependenta.ro/interviu-cu-sens-florina-russu-profesor-antreprenor/

 

https://www.claudiagrozalazar.ro/un-dialog-pentru-minte-si-suflet-cu-florina-russu/

 

https://therightjob.ro/florina-russu-fotograf-educational-de-la-pasiune-la-profesionalism/

 

https://celebritatea.ro/interviu-cu-florina-russu-asociatia-happy-moms-despre-puterea-comunitatilor-antreprenoriale-comunitare/

 

https://happymoms.ro/conferinta-motivationala-mama-cluj/

 

https://happymoms.ro/despre-noi/echipa-cluj/

 

 

EMISIUNI:

BIZI LIVE TV

https://www.youtube.com/watch?v=ZjaIaoGowKE

 

TVR CLUJ/REGIUNEA ÎN OBIECTIV

https://www.youtube.com/watch?v=Ydn4VKdG3MY

 

CLUJ AM/DIVERCITY CU PATRICIA

https://www.youtube.com/watch?v=aj_2P6vtcVQ&t=1528s

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.