În acest articol GLOBULARIA, MICUL BOTANIST, vom vorbi despre cultivarea unui imaginar sănătos al expedițiilor, în sânul familiilor cărora le place să călătorească cu copiii. Deja se trăiește conform legilor atracției, sănătate și abundență în gândurile noastre de creatori ai propriului univers. Dacă putem da mai departe copiilor noștri gândul că orice dorință legată de visele noastre se va manifesta în viata noastră în exterior, atunci nu îi vom crește să se aștepte mereu ca alții să le creeze fericirea, părinții nu dețin controlul fericirii copiilor lor, dar pot să le dea pârghii de construire a lumilor lor posibile printr-un suport real, palpabil! Călătoriile sunt un astfel de suport spre creativitate, poveste și libertate!
Cele trei întrebări la care îți vei răspunde citind sunt:
Care sunt motivele semnificative pentru care călătorim cu copiii?
De ce botanica este un subiect plin de profunzime?
Care este diferența dintre imaginație și imaginar și ce putem face acum pentru cultivarea unui viitor creativ în sufletul liber al copiilor noștri?
Imaginile ne surprind pe noi, rușii mari și mici, călătorind în 5, în zone unice, de rezervație botanică din România!
DELTA DUNĂRII-EXTRAORDINARĂ EXPERIENȚĂ
CAZAREA AICI: HOTEL 4 stele, “LA FELINARE”
https://www.youtube.com/watch?v=jeCVGlIl9y0
Albumul foto despre cazare aici: https://www.facebook.com/pg/wwww.florinarussu.ro/photos/?tab=album&album_id=1941167122813720
Credit foto, imagini din Deltă: www.florinarussu.ro
TRASEUL NOSTRU A FOST: Mahmudia-Bratul Sfantu Gheorghe-Lacul Rădăcinos-Lacul Gorgova și retur
Delta Dunarii este fascinantă!
Puteti citi mai multe aici despre lacul Gorgova:
http://www.ghiduldelteidunarii.ro/delta-centrala-lacul-gorgova/
Sunt multe motive pentru care familiilor le place să călătorească cu copiii lor. Însă vreau să vă spun și motivul cel mai profund pentru care călătoriile de expediție în natură, pentru a vedea plante rare, sunt deosebite! Unora le place să exploreze, altora le face bine să plece de acasă pentru că le place să fie împreună, să se simtă conectați și vii, să spargă monotonia și să descopere lumea și să vadă minunățiile create de Dumnezeu.
Călătoria vă îndeamnă să vedeți viața ca o excursie în sine, pur și simplu, să vă bucurați de viață, de tot ceea ce vă oferă ea. Copiii învață despre botanică, își îmbogățesc vocabularul și comportamentul. Practic, adevărata călătorie se va desfășura în ei: un suflet curios va deveni și mai curios, o imaginație curioasă va deveni și mai productivă!
Bucurați-vă de tot ceea ce vă înconjoară, profitați de fiecare moment când puteți merge într-un loc nou. Copilul dumneavoastră își va cultiva apetitul pentru poveste. În mintea lui va asocia călătoria cu un experiment frumos, o poveste de învățare, de curiozitate și de scenariu propriu, îi va adăuga propriul sens.
Imaginarul nu este un fel de surplus, o grijă în plus, pe care trebuie să ne-o asumăm. El este pur și simplu bula noastră de existență. Face parte din modul nostru primitiv de funcţionare a sufletului, a conştiinţei, a creierului. Cu el noi ne manifestăm puterea creativă pe care raţiunea nu o are. Imaginarul unei călătorii se formează în jurul experienței copilului de a fi o persoană bucuroasă atunci când află lucruri noi și în mintea lui o nouă poveste prinde viață: plecarea în sine, ceea ce vrem să vizităm (povestea florii, a copacului, a plantei unice), momentele de așteptare și întoarcerea “acasă”, mult mai bogați în experiențe reale de a vedea cu ochii sufletului și ai minții.
A călători este cea mai rapidă cale de a îmbina raţiunea cu imaginaţia, dar mai ales, cea mai liberă și înțeleaptă opțiune de a ne dezvolta un imaginar sănătos despre familie și mediul înconjurător!
Pentru a da sens realităţii exterioare, copilul și noi înșine, avem nevoie să spunem poveşti și să trăim într-o poveste de familie pe care noi ne-o construim!
Bine, bine, veți spune, dar cum poate vizitarea unei plante/locație/rezervație cu plante/animale să aibă așa putere pozitivă în mintea noastră și a copiilor, să inspire atât de mult încât să fie mai mult decât crearea de amintiri plăcute?
Imaginarul se referă deci la un surplus de sens, la încărcături simbolice pe care psihicul uman le adaugă unor reprezentări obiective, neutre din realitatea exterioară: “doar o plantă/doar o floare/doar un loc” vor deveni “planta noastră/floarea mea/locul nostru”. Ca urmare, trebuie făcută distincţia între IMAGINAȚIE ca sursă de reprezentări, și IMAGINAR care se referă la componenta creativă, la surplusul de sens pe care gândirea umană îl aduce.
Conceptul de imaginar este chiar opus conceptului de imaginaţie. După o excursie într-o rezervație, de exemplu, imaginația recombină amintiri sau reprezentări ale lumii așa cum au văzut-o atunci: culori, hartă, traseu etc. Pentru a dezvolta nu doar imaginația noastră și a copiilor când călătorim, putem adăuga noutate printr-un surplus de SENS, surplus de stare de bine și nerăbdarea de a mai merge în autentic și poveste!
Așadar, definiția imaginarului nu se rezumă la ceea ce se află în imaginația noastră, ci reprezintă totalitatea imaginilor si reprezentărilor pe care le avem despre lume, plante, excursii, locuri și familie!
Călătoriți, călătoriți cu sens și în surplus de sens pentru încredere, iubire, viață abundentă, educație, natură, libertate! Protejați ariile de rezervații!
Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului ca resursă a imaginii care dezvoltă realități, a imaginației noastre creative în familie și în călătoriile noastre. Spre deosebire de gândirea strategică și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, dacă este exersat!
Sunt Florina Russu, profesor, consultant educațional, scriitor, președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, http://www.florinarussu.ro/academia-romana-de-imagine-si-imaginar-educational/, o instituție care oferă text și imagine în timp ce promovează efectele imaginarului și a imaginii în domeniul educativ. Educativ însemnând, la modul larg, nu doar școli, familii, comunități, ci toți promotorii educaționali. http://www.florinarussu.ro/visual-educational-nourishment/
Alte articole din SERIA MICUL BOTANIST:
http://www.florinarussu.ro/micul-botanist-globularia-bujorul-de-stepa/
http://www.florinarussu.ro/micul-botanist-globularia-floarea-de-sahlaleaua-pestrita/