MICUL PĂPUȘAR -TEATRUL GLOBULARIA ANIMA ART
De ce ne ducem copiii la spectacole de teatru de păpuși?
Teatrul este fascinație pură, este locul unde imaginația nu are limite iar joaca este o condiție esențială pentru a FI. Teatrul de păpuși e sinonim cu zâmbetul și cu bucuria nemăsurată a copilului care descoperă lumea prin farmecul poveștilor. Aici, el își făurește propria percepție asupra universului vieții, dar și începe să își proiecteaze viitoarea lui devenire ca Om.
Dana Bonțidean Director artistic www.animaart.ro
Teatru de papusi Fram, ursul polar – Cum am devenit celebru
Credit foto: www.florinarussu.ro
Cinema Dacia, Manastur, noiembrie 2018
Care sunt beneficiile emoționale ale teatrului pentru copii?
Dar dincolo de toate acestea, teatrul are un rol cât se poate de practic și bine conturat în dezvoltarea copilului, atât sub aspect emoțional, cât și psihologic, intelectual și conceptual.
Am început să explic în articolele GLOBULARIA-ACADEMIA ROMÂNĂ DE IMAGINE ȘI IMAGINAR care este explicația profundă, spirituală, din spatele unor activități pe care le putem face cu copiii noștri. Alături de călătorii și sporturi, de exemplu, și vizionarea unui spectacol de teatru de păpuși dezvoltă toate elementele din triada: IMAGINE-IMAGINAȚIE-IMAGINAR.
La teatru, copilul “vede” o poveste, “vede” dincolo de cuvinte, niște imagini și o poveste ia naștere în mintea și în sufletul lui. I se dezvoltă imaginația prin personaje, iar cuvintele capătă viață prin acțiunile și vorbele lor. Cee ace este si mai înălțător, este faptul că mergând la piese de teatru cu copiii în mod frecvent le dezvoltăm IMAGINARUL, care este cea mai înățător avantaj, IMAGINARUL fiind VALOAREA IMAGINAȚIEI noastre. Un imaginar divers, creativ, va pregăti dinamica unei vieți intelectuale și sufletești libere și autentice! Imaginarul, sau suma valorilor pe care creierul le poate extrage din imagini și transfigurarea este pasul prin care copiii înțeleg simboluri, mituri, arhetipuri. Cu alte cuvinte, imaginarul se îmbogățește prin VIZIUNE, copiii trecând de la imagine la percepție. Imaginatia este ceea ce copilul a trăit prin poveste, IMAGINEA este ceea ce vede sau povestea de teatru la care asistă, iar IMAGINARULl este sistemul prin care el va trăi și va proiecta în viitor!
Așadar, dragi părinți, există nu doar o teorie a imaginarului, ci și o practică a imaginarului la îndemâna tuturor!
Puteți vizualiza imaginile complete de la FRAM, aici:
https://www.facebook.com/pg/wwww.florinarussu.ro/photos/?tab=album&album_id=2212752968988466
Ce și cum învață cel mic alături de personajele preferate?
Faptul că spectacolul, în sine, este un instrument de joacă, de divertisment asigură un context pozitiv în care se pot cultiva valori și modele atât de utile celor mici în evoluția lor, pentru o creștere echilibrată, armonioasă și sănătoasă. Păpușile, atât de dragi copiilor, impresionează și atrag prin expresivitatea lor și devin o proiecție a lumii, se îmbracă în semnificații și comportamente pentru ca cei mici să priceapă, să înțeleagă și să învețe despre lume, despre viață, despre ei și despre cei din jur, despre animale, plante, oameni.
Cum contribuie teatrul la dezvoltarea emoțională a copilului?
Dincolo de componenta de poveste, de magia și fascinația unui spectacol de teatru pentru copii, se află manifestări, comportamente și experiențe umane ce creează o traiectorie emoțională și morală plină de semnificații pentru copilul în plină creștere și evoluție care vede, observă, imită și își însușește acum cele mai importante repere de viață. Cultivând un imaginar artistic sănătos, teatrul de păpuși devine el însuși un actor de seamă în viața noastră, în evoluția și devenirea copiilor noștri. Profită și tu de toate beneficiile pe care spectacolele www.animaart.ro le oferă și bucură-te împreună cu micuțul tău de cele mai fascinante povești, alături de personajele preferate!
- Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului ca resursă a imaginii care dezvoltă realități, a imaginației noastre creative în educație. Spre deosebire de gândirea strategică și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, dacă este exersat!
- Sunt Florina Russu, profesor, consultant educațional, scriitor, președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar educațional, http://www.florinarussu.ro/academia-romana-de-imagine-si-imaginar-educational/, o instituție care oferă text și imagine în timp ce promovează efectele imaginarului și a imaginii în domeniul educativ. Educativ însemnând, la modul larg, nu doar școli, familii, comunități, ci toți promotorii educaționali. http://www.florinarussu.ro/visual-educational-nourishment/
Alte exemple aici:
http://www.florinarussu.ro/marine-explorers-dive-center-globularia-vadu-marea-neagra-romania/
http://www.florinarussu.ro/modelism-feroviar-expozitie-academica-globularia/
http://www.florinarussu.ro/micul-botanist-globularia-floarea-de-sahlaleaua-pestrita/