WHAT THEY DON’T TEACH YOU AT SCHOOL!
5 cărți de primăvară pe care le recomand spre lectură:
- “Sensul vieții”- Mihai Morar în dialog cu Părintele Necula, Bookzone, 2021
“Tot ceea ce îți trebuie ca să mergi mai departe nu este ceea ce se poate prinde între coperți, ci ceea ce poți cuprinde între coperțile de carne ale inimii!”
În aceste vremuri tulburi, războaie, pandemie, ură, imposture, orătănii sufleteşti, acest volum îți poate aduce linişte, o linişte care învăluie lumea după ce bat clopotele, după ce îți dai voie să asculți un om cu preaplin sufletesc!
E o carte pentru suflete vii, care caută sensuri. “Dacă mori înainte să mori, nu o să mori atunci când mori”.-scrie, în alfabet grecesc, deasupra unei uşi a mănăstirii Sfântul Pavel din Muntele Athos. Şi, atunci nu acesta e sensul?
Am primit, printre rânduri, nu numai pace, ci şi optimism, căci “Dumnezeu din optimism a creat lumea! Bănuiesc şi eu că motorul Facerii Lumii a fost optimismul, dar acum ştiu sigur. Si mai ştiu că ceea ce spune Părintele Necula, trăiesc zi de zi: o stare de îndrăgosteală veşnică fată de copii. În învățământ, ca şi în ortodoxie, nu poți face CARIERĂ, îți îndeplineşti VOCAȚIA sau nu. Şcoala nu este despre norme, politică, cadre, ci despre sufeltele copiilor din anticamera săracă a României. Şcoala e cu oameni care cresc oameni, un cosmos întreg de dragoste şi bunăvoință!
O carte frumoasă despre război, despre Covid, despre Comunism, Steinhardt, Elon Musk, medicină, ştiință, Marte şi alte non-sensuri, dar, mai ales, este o carte a unui om care are încredere nesfârşită în puterea lui Dumnezeu.
2. “WHAT THEY DON’T TEACH YOU AT HARVARD BUSINESS SCHOOL” MARK McCORMACK, Profile BOOKS, London, 1984
Un volum în limba engleză, foarte bun, despre tot ceea ce nu vei învăța niciodată la şcoală, despre business, dar acel business care te face internațional doar prin COMMON SENSE!
E un volum despre afacerile Brodway, despre General Motors International, MBA, Colgate, Rockefeller… totul la un alt nivel. E o carte despre afaceri, negocieri, conflicte şi despre emotion management dar e şi o carte despre candoare în afaceri, despre POZIȚIONARE şi despre consistență în performanță!
Pe mine m-a impresionat Mark H McCormach în acest bestseller prin ceea ce dă mai departe, prin faptul că a grupat experiența sa într-o poveste, în nişte lucruri legate de afaceri care contează la fel de mult precum vânzările efective, anume: how much you offer the gift of time to clients, how much do you keep silence in your run for marketing better, manage for consistency and lead by example.
3. “BUFONUL DE SERVICIU”, o carte proastă scrisă bine de Andrei Țigănaş, editura Sympoesium, 2021
O carte la care am râs cum n-am mai râs din liceu. E prima carte a lui Andrei Țigănaş, un om cu scaun la cap, adică prof. de dicție, scrie prima lui carte de beletristică în plină pandemie.
Cacipetine, adică porecla lui Cristi Scăunici, un tânăr dintr-un oraş mic transilvănean, îşi caută job şi află că este primit la Penny Market de miercuri dimineață, dar decide să plece la Bucureşti pentru a se angaja actor de comedie, stand up comedian, într-un club de noapte, în urma unui anunț pe Facebook.
Viorel, tatăl, Ovidiu, fratele mai mare şi mama Rodica, adică familia lui Scăunici, nu îl poate suține financiar în visul lui de fi mai mult decât un actor de scară de bloc sau vedeta barului de peste drum, aşa că pleacă în aventura sa de unul singur. Întâlneşte studente, femeia de gară-Florentina, taximetrişti, un concurs amânat câteva zile în “Hilarious”, foame, sărăcie, vagabondeală şi sms-uri. Volumul este scris absolut genial, cu foarte mult dialog, 99% dialog, foarte puțină metaforeală, că nu e “spațiu de reclama” în direct, doar de un show cu măgari şi tonți, aşa cum suntem toți, la un moment dat în viața noastră.
Mi-a plăcut, am râs mult, am participat la această lansare de carte, tot online a fost, şi cred că Andrei are un talent deosebit la a portretiza socialul şi bufoneria, dar mai ales o Românie Sexy Balamuc-spectacol fără public😊, în vacanța mare.
Keep on rocking, Andrei!
4. CLOTILDE ARMAND-“Am ales România”, Editura Humanitas, 2016
Clotilde a scris acest volum pentru ea, pentru familia ei, pentru istoria sa autentică. E o carte bijuterie. Mi-a plăcut enorm de mult accentul personal, uman, cum îşi descrie succesul, eşecul, naşterea celor 6 copii, moartea fetiței sale bebeluş prin moarte subită, în somn, temerile sale, curajul şi principiile în care crede cu pasiune. Nu e o carte cu slogan politic sau cu program electoral, e o carte cu fotografii ale bucuriei de a fi femeie, mamă, soție de matematician, cu o soacră de poveste a blocurilor comuniste, cum dai dat doctoratul în USA, cum lucrezi și alăptezi, despre oameni necinstiți, lipsa statului de drept în primăriile locale rurale, despre aristocrația gesturilor mici, respect dar şi despre farmecul şi puterea românilor care pot preface apa în vin, a Bucureştiului, care de Revelion este “acasă” pentru foarte multă lume plecată înafară, elite, în mod special, dar care se întorc pentru a lupta împotriva celor care îşi denigrează singuri țara.
Bravo, Clotilde!
5. David EAGLEMAN-“CREIERUL/POVESTEA NOASTRĂ”, Editura Humanitas, 2018, traducere Elena Ciocoiu
The Brain-The story of you
David. Renumit cercetățor în neuroştiințe, ne poartă într-o călătorie fascinantă în cereier. Al nostru creier, al fiecăruia. Ne poartă în lumea sporturilor extreme, a criminalității, a expresiilor faciale, a neurochirurgiei, a intuitiție, a roboticii şi la cum caută oamenii nemurirea. Cu toții avem acest element cu totul extraordinar: creierul. Cum ne căutăm în acest morman de materie cenuşie sinele nostru Luminos?
Cine eşti tu? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tă de alți oameni? Cum îşi țese realitatea creierul uman în tăcerea şi întunericul propriului craniu? O carte foarte limpede, provocatoare, plină de exemple. Mie mi-a plăcut în mod special felul deschis al volumului. Tehnologia, robotica, ştiința pot încerca să facă modificări de transfer de creier/memorie în alte corpuri. Sunt curioasă cum va arăta viitorul nostru peste 100 de ani! Nimic SF. Totul de azi în costrucție!
Un articol realizat de Florina Russu-GLOBAL EDUPRENEUR pentru GLOBULARIA-GLOBAL EDUPRENEURS ACADEMY
Două întrebări m-au preocupat mereu:
“Ce-ar fi dacă fiecare profesor ar fi şi propriul său antreprenor?”
“Ce-ar fi dacă mediul business ar fi şi un metodist mai bun, nu doar un autodidact competent?”
Experiența mea şi expertiza profesională răspunde la ele prin proiectele active prezentate mai sus şi dezvoltă resurse de calitate pentru destinații de învățare diverse. Împreună, citind aceste rânduri, vom face recunoaşterea profilului unui Eduprenor de succes. Prin dezvăluirea transferurilor de bune practici între mediul de Business şi cel educațional, vom identifica împreună portretul antreprenorilor de mâine. Cel mai interesant şi mai practic punct al acestui site vă va dezvălui metode vizuale de învățare bazate pe un imaginar sănătos şi actual, menit să vindece “boli” de sezon ale imaginarului colectiv preconceput.
Viziunea GLOBULARIA este să ofere educație vizuală promotorilor educaționali (şcoli, universități, familii, persoane publice, companii), prin producții media, film, texte personalizate şi fotografie profesionistă, pentru o stare de bine autentică şi pozitivă în procesele de învățare survenite de-a lungul poveştii lor antreprenoriale.
Considerăm că înainte de a ne interesa ce învață copiii noştri, cum învață copiii noştri, am putea începe orice proiect educațional de la întrebarea: “Ce, cum şi cât îşi poate imagina copilul nostru?” Iar GLOBULARIA-GLOBAL EDUPRENEURS ACADEMY are ca misiune aducea imaginației pe piață printr-un CONTENT VIZUAL SĂNĂTOS, UN IMAGINAR POZITIV şi în educație (spații noi de învățare, imagine artistică în filmele şi fotografiile proiectelor care investesc în educație vizionară, webinarii, cursuri şi cărți de imaginar care pot ghida orice proiect spre inovație, prin consiliere vizuală şi creare de concepte noi pentru o reconstrucție a imaginarului contemporan în aliniament cu globalizarea şi hipertehnologizarea artelor vizuale din domeniul publicității.
Vă invit să citiți și alte interviuri minunate dedicate proiectelor din educație, aici:
Prof. Ari Pokka-“Top Class”. Leadership și management școlar finlandez
07.03.2022, Cluj-Napoaca