Pe pagina de consiliere educațională, www.florinarussu.ro, am inițiat o serie de interviuri cu profesioniști care dezvoltă imaginarul educativ prin proiecte inovatoare.  Carmen Cojan este un astfel de antreprenor, și îi mulțumesc pentru acest interviu inspirațional.  Ea a răspuns întrebărilor legate de relația părinte-copil-educator, oferind părinților și promotorilor educaționali o nouă perspectivă de abordare a procesului educațional!

00

ACADEMIA ROMÂNĂ DE IMAGINE ȘI IMAGINAR EDUCAȚIONAL, recomandă azi pe GHIDUȘEL!  În speranța că toți cei care au nevoie de tine, dragă GHIDUȘEL, te vor găsi mai repede, sunt onorată că te-ai alăturat inițiativei GLOBULARIA!
Câmpul cunoașterii umane se lărgește foarte mult. Dacă s-a vorbit mult despre efectele imaginii asupra realității, cred că e timpul să se cerceteze și să sondăm efectele imaginarului din spatele imaginii care dezvoltă realități exterioare și interioare, a imaginației noastre creative în viața reală. Spre deosebire de gândire și memorie, imaginarul construiește noi realități și schimbă la modul cel mai rapid cu putință toate activitățile noastre, și cele din interiorul familiei, și cele din businessurile care au de-a face cu copiii noștri! Așadar, haideți să ajutăm învățământul din România să crească profesionist!  

globularia sigla

  1. Pentru profesioniștii care iau contact frecvent cu Academia Română de Imagine și Imaginar Educațional, te rog să ne spui povestea ta.

 

Sunt Carmen Cojan, o persoana care iubește copiii și meseria de dascăl. De foarte devreme am știut că voi fi înconjurată de copilași în meseria mea, chiar dacă, poate pentru scurt timp, pașii mei m-au dus și spre alte domenii. Acum, uitându-mă în spate, îmi dau seama că nu a fost un timp pierdut, cum credeam acum câțiva ani și că experiențele acestea m-au format.

Pe de altă parte, dintotdeauna mi-a plăcut să socializez, să zâmbesc, să fiu în preajma copiilor și a prietenilor. De foarte multe ori mi se întâmplă să mă trezesc în mijlocul copiilor, jucându-mă cu ei, inițiind jocuri și cântecele, și mi se întâmplă și acum cu atât mai mult de când îl am pe fiul meu.

Studiile mele sunt în domeniul educației și psihologiei, absolvind ca șefă de promoție, având dublă specializare Educator- Învățător și Puericultură, iar ca și aprofundare a studiilor, am urmat Consiliere educațională în cadrul UBB, Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației.

Acesta a fost doar un prim pas în educația și pregătirea mea profesională, atât în țară cât și în străinătate. În acest domeniu este esențial să înveți mereu, să te informezi despre cele mai noi studii în ceea ce privește comunicarea verbală și nonverbală, psihologia infantilă și a vârstelor, metode și tehnici de predare și abordare în ceea ce privește copilul mic, dar și abordări în parenting.

92322559_1374524389411377_3195562844837904384_n 92398040_506733173351731_4781838522317275136_n

84928085_1033623993704200_8063542146071789568_o

                       44447384_698967483836521_3348453518682882048_n

  1. Știu că ai o afacere în domeniul educațional. Cum poți aduce schimbare și progres în nișa în care activezi?

Proiectul pe care l-am construit, GHIDUȘEL, are la bază ideea grădiniței cu părinți. Cu alte cuvinte, educarea adecvată a părinților pentru ca aceștia să clădească o pregătire sănătoasă și echilibrată a celor mici pentru intrarea în colectivitate.

Din cauza unui model parental învechit, când vorbim despre pregătirea copiilor pentru colectivitate, creșă sau grădiniță, după caz, începem din start să abordăm această etapă oarecum greșit.  Primul lucru la care ne gândim este cum să îi învățăm pe copilași să stea fără noi, forțăm procesul de achiziție al celor mici, și sărim etape din dezvoltarea lor cognitivă și fizică. Iar apoi ne întrebăm care este motivul diverselor comportamente negative care apar.

Cum poți să înțelegi prin ce trece copilul tău, cum să știi să te joci cu el, cum descoperi care sunt nevoile lui într-un moment sau altul, dacă nu cunoscând caracteristicile esențiale ale perioadei de vârstă 0-3 ani.

Și pentru că m-ai întrebat despre schimbare, aceasta constă în punerea în practică a cunoștințelor specific acestei categorii de vârstă, de 0-3 ani, cu observare directă și îndrumare a părintelui în timpul interacțiunii acestuia  cu copilul.

Ghidușel oferă activități tematice specifice vârstei, și pe înțelesul celor mici, prin care se facilitează interacțiunea copiilor și părinților și se face îndrumarea în desfășurarea jocului, ca astfel cei mici să primească cea mai bună formă de învățare.

Dar este și despre părinți. Părinți care își doresc să cunoască, să înțeleagă și să crească autentic împreună cu copilașii lor. Ghidușel este locul în care încă de la bebeluși, mămicile se întâlnesc, primesc sprijin, socializează și se descoperă prin joc alături de puiuți. Copilașii învață și explorează lumea cu părintele alături, ca și cum ar merge la creșă sau grădiniță, dar nu rămân doar cu educatoarele, ci părintele îi însoțește, îi sprijină și îi susține emoțional.

Oferim ateliere tematice și de socializare. Atelierele tematice sunt din cele mai diverse:
atelierele pentru bebeluși, pentru tătici și pitici, ateliere de pictură liberă, ateliere de euritmie, ateliere de engleză, ateliere senzoriale, atelierele de motricitate fină și grosieră, ateliere de muzică, ateliere despre animale, fructe, legume, mijloace de transport, despre emoții, forme geometrice, decupaj etc. Absolut toate au o tematică și sunt adaptate vârstei copilașilor. Avem un program de ateliere de luni până vineri, iar sâmbata este întâlnire de dezvoltare personală adresată părinților.

Și pentru că ador ceea ce fac și cunosc provocările care apar în relația părinte-copil, cu atât mai mult într-o perioadă delicată, ca cea în care ne aflăm acum, stau la dispoziția părinților, oferind gratuit suport informațional personalizat prin întâlniri săptămânale de grup și individuale. În cadrul întâlnirilor expun alternative de abordare, dar și jocuri, jucării și activități potrivite fiecărei vârste. 

92354450_511024622907803_6238419798208806912_n

  1. Care a fost experiența personală și spirituală, autentică și unică, ce a generat noutate în viața ta profesională?

Punctul maxim care mi-a dat putere în a face ceea ce fac în acest moment este copilașul meu. Alături de el, chiar dinainte de a se naște  am trasat ideea nevoii de ghidare a părintelui, dincolo de o simplă activitate de hrănire și îngrijire a celui mic. Știu că educația pornește de acasă și văd în practica de peste 10 ani, prin munca cu părinții și copiii,  că familia își dorește  să facă mai mult, însă nu știe de unde să o apuce. Informații sunt unele mai complexe, altele mai simple, dar e nevoie să fie schematizate, personalizate și oferite părinților cât mai abordabil cu putință, învelite în iubire și înțelegere.

Pe de altă parte, relația cu copilașii de la grupă m-a dezvoltat profesional și personal imens, oferindu-mi șansa să mă descopăr, să-mi cunosc limitele, să mă reinventez cu fiecare grup nou de copii. Ceea ce cred că lipsește sistemului  de învățământ este relația cu părintele. Acum când lucrez direct cu familiile copilașilor, când răspund  nevoilor  și cerințelor lor, îmi răspund la întrebari de care mă loveam înainte, când lucram la grupă și unde întâlnirea cu părinții era redusă poate la o ora pe lună. Și aceasta, într-un cadru destul de formal și rece fără a-l putea vedea pe părinte în relație directă cu copilașul.

Ce ador în prezent, prin ceea ce fac, este  faptul că am posibilitatea zi de zi să cunosc o mulțime de părinți și copii care îmi sunt sursă de inspirație și care mă ghidează în ce este nevoie să mai expun și să le prezint.
Învăț în fiecare zi de la fiecare persoană care ajunge la Ghidușel și le sunt recunoscătoare fiecăruia în parte, de la mic la mare.

92354676_2086345781511273_5286014558417190912_n

  1. Are businessul tău niște concepte solide și un imaginar sănătos de bune practici educative? Care sunt acestea?

Ceea ce fac este despre mine și despre filosofia modului meu de a trăi. Atunci valorile mele sunt valorile acțiunilor mele: dragostea, adevărul și respectul.
Dragostea este calitatea primordială, stă la baza a tot ceea ce suntem.
Adevarul este bucuria unui somn liniștit. Sunt ceea ce sunt și nu mă mint.
Respectul reprezintă uniunea primelor două valori. Tratez așa cum îmi doresc să fiu și eu la rândul meu să fiu întâmpinată, cu respect.

Lumea copiilor este oglindă a ceea ce facem noi în viața lor. Programele prin care-i pregătim sunt cele care le vor guverna viața.
”Viața e grea dragul meu, trebuie să te lupți să obții ceva” Reformulează:

“Nu faci ceea ce îți place pentru că asta nu te ajută să trăiești!”

”Ai grijă când treci strada” în loc de ” Fii atent când treci strada”- nu o grijă, ci o atenție.
La fel se întâmplă din prima clipă de viață a celui mic, uităm să le respectăm dinamica, spațiul, dorințele și mai ales ritmul de dezvoltare.

 

92557642_912980702496167_6846762036915863552_n

  1. Pe principiul că tot ceea ce ne imaginăm influențează realitatea, ce proiectează constant imaginația ta asupra viitorului și cum “se vede” în tot ce ești și ce faci?

Viitorul este prezentul măsurat după fiecare apus de soare. La finalul zilei ar trebui să facem retrospectiva și să vedem dacă ceea ce am trăit ne-a împlinit. Dacă nu, avem speranța unei noi zile în care, blânzi cu noi și consecvenți, ca și copilașii, refacem tot ce ne dorim.

92565245_262534821571760_1378036296961753088_n

Proiectez inovație prin această putere a consecvenței  realizată în pași mărunți, dar siguri, prin care la fel ca și la un bebeluș ce încearcă primii pași, se dezvoltă încredere, cunoaștere, respect și poftă nemărginită de viață.

92226067_2396255687333358_1342291672158961664_n

CARMEN COJAN-OWNER AND FOUNDER GHIDUȘEL. Contact: 

https://www.facebook.com/Ghidusel/

0 siglaglobularia

Interviu realizat de Florina Russu, Președintele Academiei Române de Imagine şi Imaginar Educațional, GLOBULARIA.EU

http://www.florinarussu.ro/academia-romana-de-imagine-si-imaginar-educational/

Seria PROFESIONIȘTII GLOBULARIA  http://www.florinarussu.ro

 

 

 

1 thought on “CARMEN COJAN-GHIDUȘEL, EDUCATOR GLOBULARIA

  1. Felicitari draga Carmen pentru tot ce reprezinti ca om si tot ce faci ca profesionist!Ghidusel este un exemplu al lucrului bine facut si ii doresc sa creasca la fel de mare precum dragostea, adevarul si respectul pe care tu le oferi zi de zi copiilor si parintilor acestora.Interviul acesta emana simplitate, sinceritate, candoare, insusiri care te caracterizeaza…si pe care le simt de cate ori te intalnesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *